PIROTEHNIČKA SREDSTVA I LJUBIMCI

veterina
Hero image

PIROTEHNIČKA SREDSTVA I LJUBIMCI

Doček nove godine je uvijek popraćen korištenjem pirotehničkih sredstava. Bacaju se petarde, pušta se vatromet, noć ispunjava mnoštvo različitih zvukova, boja, oblika.

I dok se ljudi zabavljaju, a zvuk pirotehničkih sredstava odzvanja ulicama psi i mačke proživljavaju težak stres.

Naši dragi ljubimci čuju nekoliko puta bolje od nas pa buku pirotehničkih sredstava doživljavaju kao bol, a zbog različitih vibracija, zvukova, bljeskanja i mirisa proživljavaju i strah.

Neki psi, naprimjer lovački, su naviknuti na zvukove i miris koji prate pucnjavu pa se neće toliko bojati pirotehničkih sredstava, ali to ne vrijedi za većinu pasa.

Većina pasa je strahovito uznemirena, laju, cvile i tresu se jer je za njih prirodno da se boje glasnih zvukova i bijeg od buke je prirodni instinkt za preživljavanje.

Nekoliko korisnih savjeta kako ublažiti traumatično iskustvo za svog ljubimca

Slično kao s lovačkim psima taj problem je moguće pokušati spriječiti tako što se pas izlaže zvukovima pucnjave, najprije tiho pa svakoga dana polako pojačavajući glasnoću. Jednostavan proces, ali može potrajati 3 do 4 mjeseca.

Osigurajte dovoljno vježbe za psa tokom dana tako da potroši višak energije koju ima.

Nemojte ga voditi u šetnju ili na doček kada se najviše puca, a ako idete u šetnju neka obavezno bude na povodcu sa identifikacijskom karticom na ogrlici u slučaju da pobjegne.

Odvezite ljubimca k prijatelju ili rođaku gdje se ne planira bacanje i puštanje pirotehničkih sredstava.

Pucanje može dezorijenirati ljubimce i zavući će se u svakava skućena mjesta, u garažu ispod polica, radnog stola ili u kupaonicu u kadu . Napravite sigurno okruženje za ljubimca, ako ste u mogućnosti zatvorite rolete na prozorima i pokrijte ga sa dekom, pojedini psi se tako smire.

Možda će probati pobjeći pa zatvorite prozore i vrata, a ako ste vani s njime držite ga čvrsto na povodcu.

Komunicirajte sa psom. Psi komuniciraju preko energije i pratit će vas za znakove kako se ponašati. Ako vi budete smireni tijekom pucnjave i oni će biti mirniji.

Ako niste vlasnik životinje, imajte na umu da ih se ljubimci jako boje te se suzdržite od te ionako opasne zabave.