GLODAVCI U VOZILU

Drago Vincek mag. sanit. ing. DDD
Hero image

Tijekom zime glodavci često traže sklonište u vozilima. Unutar vozila je mračno, ima puno rupa za skrivanje, zaštićeni su od hladnoće i predatora i ima puno materijala za glodanje.

Glodavci moraju redovito glodati različite materijale u svojoj okolini jer im zubi stalno rastu.

Najčešći pokazatelji prisutnosti glodavaca u vozilima je nagriženi tapecirung, izolacija, žice te prisutnost izmeta i smeća.

Miš

Najveću mogućnost infestacije imaju vozila koja su parkirana vani na otvorenom, pogotovo u ruralnoj sredini, zatim vozila parkirana blizu uličica i kanalizacije te vozila koja se duže vrijeme ne koriste.

Nekoliko savjeta kako možete smanjiti mogućnost infestacije i štete na svojem vozilu:

ČISTOĆA - držite vozila čistima. Često jedemo u autu i skupljaju se mrvice. Papiri, maramice, vrečice takožer mogu poslužiti glodavcima kao materijal za gniježđenje.

VODA - budući da je voda glodavcima neophodna za preživljavanje, treba odmah rješavati bilo kakvo curenje vode u autu kao i rješavati se bočica od vode, sokova, jogurta i drugih mokrih materijala.

GARAŽA - za zaštitu vozila parkiranih u garaži treba obratiti pozornost i na stanje garaže i okoliša. Kante od smeća, koje se često drže u garaži, držati zatvorene, ne pretrpavati garažu stvarima, zatvarati pukotine kroz koje se glodavci mogu provući.

Garaža

KONTROLA - redovita provjera pod haubu. Glodavci se ugnijezde najčešće blizu motora, radi topline. Redovitom, kratkom, vizualnom provjerom smanjujete mogućnost infestacije.

U SLUČAJU DA PRIMJETITE POJAVU GLODAVACA UNUTAR VOZILA POSAVJETUJTE SE SA SVOJIM MEHANIČAREM.

Ovlaštena služba za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Vam može pomoći oko kontrole prisutnosti glodavaca u Vašoj okolini.